Hoe wordt het gemaakt?

Hoe wordt het gemaakt?

De eerste vraag die ik altijd krijg als ik vertel dat ik woondecoraties maak is: Oh, maar waar is het dan van gemaakt? Met gelijk daar achteraan: En hoe maak je dat dan?

Die eerste vraag heb ik al eens beantwoord in mijn blog Waar is het van gemaakt?. Nu neem ik je mee in het maakproces en geef ik je een klein kijkje achter de schermen.

De basis

De basis of grondstof van al mijn producten is Jesmonite, een composietmateriaal op waterbasis. Het begint met een composietpoeder en een vloeistof die ik door elkaar meng. Een handig gereedschap daarbij is mijn speciale mixer en boormachine.
Daarna giet ik het mengsel in een siliconen mal en moet ik wachten tot het materiaal uithard. Nu komt het leukste van alles, het uit de mal halen van de producten en kijken wat het resultaat is. Soms is het perfect, maar soms gaat er ook wel eens wat mis. Dan was ik ongeduldig (ik ben altijd te nieuwsgierig naar het resultaat) en heb ik het te snel uit de mal gehaald waardoor het breekt.
De eigenschap van het materiaal is dat er bij de productie luchtbelletjes kunnen ontstaan. Ik doe mijn best deze zo veel mogelijk te vermijden, helaas kan het voorkomen dat ze toch ontstaan. Dat geeft wel juist zijn charme en uniekheid aan het product. Het is tenslotte volledig handwerk!

Hoe krijgt het dan kleur?

Kleur voeg ik toe door gebruik te maken van pigmenten. Maar niet van alles is een kant-en-klare kleur. Soms moet het gemixt worden voor een bepaalde kleur. Wil je weten welke kleuren ik beschikbaar heb, lees mijn bericht over kleur dan nog even terug.  

Nabewerking

Als het product helemaal uitgehard is, kan het geschuurd worden. Kleine oneffenheden worden weggeschuurd om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Dat schuren doe ik met water en speciaal schuurpapier, zodat er geen krassen op de items komen.

Bescherming

Vervolgens worden alle producten behandeld met een coating om het waterafstotend te maken. Ik heb verschillende producten getest om uiteindelijk het meest tevreden te zijn met een wax gemaakt van natuurlijke bijenwas en carnaubawas.
De wax zorgt ervoor dat de kleuren weer terugkomen, die zijn na het schuren wat doffer geworden, en het product wordt zo waterbestendig. Het product blijft nog wel poreus, het kan bijvoorbeeld niet in de vaatwasser. Wel kan het worden afgenomen met een zachte, vochtige doek met milde zeep. 

Nog meer bescherming

Als laatste gaan er aan de onderkant nog enkele rondjes van kurk op, zodat de producten geen krassen kunnen geven op je meubels. En dan is het helemaal af! Klaar om naar jou toe te gaan!

Wil je wat filmpjes zien van het hele maakproces? Op mijn Instagram en Facebook plaats ik regelmatig filmpjes. Leuk als je me wilt volgen!

Liefs, 
Pascale - Studio Fabrini

Terug naar blog