5 Tips om je Jesmonite en Acrystal mooi te houden

5 Tips om je Jesmonite en Acrystal mooi te houden

Heb jij ook een eyecatcher in huis van Jesmonite of Acrystal? Zelf gemaakt met een DIY of misschien wel gekocht via mijn webshop? Dan wil je die natuurlijk ook graag mooi houden! Ik geef je 5 tips om je Jesmonite of Acrystal product schoon te maken en te onderhouden.

Tip #1
Neem af met een zachte doek

Het liefst laat je jouw pronkstuk van Jesmonite stralen op je kast of op tafel, maar soms moet hij er even af om afgestoft te worden. Doe dit dan het liefste met een zachte doek. Jesmonite is van nature een best hard materiaal, maar toch zijn krassen snel gemaakt. Ik gebruik zelf een microvezeldoekje of een Swiffer Duster. Gebruik het liefst geen papieren keukendoeken, soms zijn de vezels in papier te hard en zie je krassen (believe me).

Tip #2
Vlek? Was het af met milde zeep en zachte doek

Aii een vlek! Vlekken zijn zo gemaakt, zeker als je een schaaltje of onderzetter dagelijks gebruikt. Haal hardnekkige vlekken, zoals rode wijn, koffie of thee, direct weg met een doekje. Laat je ze te lang zitten, dan wordt het opgezogen door het Jesmonite of Acrystal en krijg je ze niet meer weg.
Neem de producten daarna af met een zachte, vochtige doek met milde zeep. Goed afspoelen met water en met een zachte doek afnemen. Even laten drogen en als het goed is zijn de vlekken nu weg.

Let op: niet in de vaatwasser! Jesmonite en Acrystal kunnen best wat hebben, maar van een vaatwasserbeurt worden ze niet mooier. Afrader dus!

Tip #3
Laat geen water in een pot staan

Wist je dat je van Jesmonite of Acrystal ook heel leuke bloempotten kan maken? Is de pot gevuld met een plant? Laat dan niet te veel water in de pot staan, dat kan een uitslag geven aan de binnenkant van de pot. Mijn advies is om een binnenpot voor de plant te gebruiken, zodat je overtollig water makkelijk kan weghalen.

Tip #4
Laat een kaars niet volledig opbranden

Je ziet veel kandelaars van Jesmonite voorbijkomen op Instagram en Pinterest. Kandelaars waar je een dinerkaars in kan zetten, maar ook potjes waar kaarsvet in is gegoten. Jesmonite kan prima tegen de warmte van een kaars, alleen het pigment dat gebruikt wordt is vaak niet hittebestendig. Je zal zien dat als je bijvoorbeeld een dinerkaars helemaal opbrandt en het brandende lontje tegen de kandelaar aan zit, de kandelaar wit uitslaat. En dat wil je natuurlijk niet, want dat krijg je niet meer weg. Laat een kaars dus niet volledig opbranden om je producten langer mooi te houden.

Tip #5
Smeer je Jesmonite of Acrystal in met een wax

Als je bij mij in de webshop een product hebt gekocht is hij standaard behandeld met een natuurlijke waxcoating. Deze wax zorgt ervoor dat de kleuren stralen, dat het product waterbestendig wordt en dat vlekken minder snel intrekken. De coating beschermt het product voor langere tijd.
Wil je zelf je product beschermen met een coating of sealer, dan adviseer ik een natuurlijke wax te gebruiken zoals bijenwas of carnaubawas.

Volg je deze 5 tips dan weet ik zeker dat je extra lang kan genieten van je Jesmonite of Acrystal creatie. Heb je nog vragen over het onderhoud van je product of heb je een andere leuke vraag voor me over Jesmonite? Stel ze gerust via info@studiofabrini.nl.

Liefs,
Pascale – Studio Fabrini

Terug naar blog