5 redenen waarom ik voor Jesmonite kies (en niet Resin)

5 redenen waarom ik voor Jesmonite kies (en niet Resin)

Jesmonite en Resin zijn twee producten die op dit ENORM populair zijn. Je ziet het vaker op creabeurzen en in hobbywinkels en natuurlijk Instagram en Pinterest. Steeds meer mensen gaan ermee aan de slag en uiteraard groot gelijk! Je kan er supergave dingen mee maken! Hoog tijd voor mij dus om eens resin te onderzoeken. En zoals de titel van dit blog al verraadt, ik was niet helemaal enthousiast. Waarom? Ik vertel het je. 

Laat me beginnen te zeggen dat ik resin (ook wel epoxy of epoxyhars genoemd) er echt supergaaf vind uitzien. Ik kan urenlang filmpjes kijken van mensen die de mooiste creaties gieten met resin. Vooral die ene waarin ze bloemen, bijvoorbeeld een bruidsboeket, gieten in een blok doorzichtig resin en dat de bruid dan voor altijd haar bruidsboeket kan bewonderen. Of zo’n ronde schijf waar ze de meest gave marmeringen maken, met glitter en stenen. Ken je ze ook? Schitterend vind ik het allemaal.

Een pakketje 'vergif'?

Dus totaal geïnfluenct wilde ik ook mijn eerste stappen zetten op resingebied. Ik was op een creabeurs, samen met mijn dochter van 9 jaar, en ja hoor ik kwam een standje tegen waar ze een DIY-pakketje van resin verkochte. Dus ik dacht hoppa, dat wil ik eens even thuis uitproberen en ik kocht een pakketje.

Het eerste wat mijn dochter doet, uiteraard zo nieuwsgierig als een 9-jarige kan zijn, ze probeert het pakketje meteen open te maken om te kijken wat erin zit. Die vrouw achter de balie zegt: ‘Jonge dame, ik ga even heel streng zijn voor je. Jij mag daar niet aankomen! (Ja, compleet met het wijzende vingertje erbij). Als mama hiermee aan de slag gaat, mag jij niet in de kamer komen. Dit is vergif voor jou!’

Ehhh, oké dacht ik. Superfijn dat je mijn dochter (en mij) waarschuwt, maar is het dan ook niet vergif voor mij… Tuurlijk wist ik dat je resin niet zomaar even met blote handen kan bewerken en dat de lucht die erbij vrijkomt ook niet al te best voor je is. Maar na het bezoekje aan de beursstand, had ik eigenlijk helemaal geen zin meer om thuis aan de slag te gaan met het pakketje ‘vergif’.

Mijn ervaring met resin

Uiteindelijk heb ik het pakketje resin thuis geprobeerd. Ik kan je vertellen, het is precies wat ik verwachtte. Het is leuk om te doen (lijkt qua verwerking erg op Jesmonite) maar wel ontzettend chemisch, plastic-achtig. In de aanwijzingen stond dat je een dampmasker(!) moest gebruiken, maar die had ik helaas niet. Daarom heb ik uiteindelijk voor een open raam gezeten om maar zoveel mogelijk te luchten. Ik moet wel zeggen, het gaf een ontzettend leuk effect. Er zaten maar twee kleurtjes in het resin DIY-pakketje, dus ik kon niet heel veel combinaties proberen, maar het was echt superleuk om te doen.

Toch lieten die waarschuwingen die ik las over het werken met resin of epoxy mij niet los en dat is dan ook precies de reden waarom ik niet voor dit materiaal kies. Met epoxy moet je zo oppassen. Je moet voorkomen dat het in contact komt met de huid en er komen vluchtige stoffen vrij waardoor een dampmasker aanbevolen wordt.

Ik werk met Jesmonite

Mensen die mij al langer volgen via bijvoorbeeld Facebook en Instagram weten dat ik met Jesmonite werk. Als maker vind ik het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat ik met een materiaal ga werken. Wat zit erin? Hoe verwerk je het? Is het duurzaam? Veilig voor het milieu? En vind ik het prettig om mee te werken? Door de onderstaande voordelen heb ik ervoor gekozen om met Jesmonite te gaan werken.

De vijf voordelen van Jesmonite:

1. Jesmonite is op waterbasis

Jesmonite is een composietmateriaal op waterbasis en is vrij van oplosmiddelen en heel belangrijk: het is veilig voor het milieu.

2. Jesmonite is veilig om mee te werken

Geen dampmasker of afzuiger. Gewoon aan de eettafel lekker creatief bezig zijn! Hoewel ik toch vaak met een schort en handschoenen werk (ik kan er soms een ontzettende knoeiboel van maken en heb geen zin om iedere keer mijn handen te wassen) is het werken met Jesmonite veilig.

3. Jesmonite heeft een korte verwerkingstijd

Dit is echt een groot voordeel van Jesmonite: het hoeft niet lang te drogen in de mal. Na ongeveer 30 minuten is het materiaal hard genoeg om uit de mal te halen. Zo fijn, want je kan gelijk weer aan de slag met een nieuw project.

4. Met Jesmonite maak je kleurrijke projecten

De basis van Jesmonite is wit, maar met pigmenten kan je er zóóó veel verschillende kleuren aan geven. Subtiele pastelkleuren of intensere knalkleuren en zelfs glitter, jij kan het zelf bepalen! Je kan er je eigen draai aan geven, net wat jij leuk vindt of wat bij jouw interieur past. Wat dacht je van het populaire terrazzo, ook zo’n leuk effect wat je met Jesmonite kan bereiken!

5. Jesmonite is veelzijdig

Of het nou kleine woonaccessoires zijn zoals een kandelaar of ringhoudertje. Of een groter project zoals een grote terrazzo schaal of klok. Zelfs tafelbladen of keukenbladen zijn met Jesmonite te maken. Het materiaal is zo veelzijdig en heeft ontelbare mogelijkheden.

Zelf aan de slag met Jesmonite?

Denk je nou: dit materiaal wil ik ook wel eens proberen? Dat kan! Ik geef workshops aan groepen vanaf 4 personen. Tijdens de workshop Jesmonite gieten leer ik je alles over Jesmonite, laat ik je verschillende giettechnieken zien en geef ik je tips en tricks om zelf mooie woondeco’s te maken van dit leuke giethars. Aan het einde van de workshop ga jij naar huis met 2 tot 5 zelfgemaakte items! En wel zo makkelijk: de workshops worden gegeven bij jou thuis, op kantoor of op locatie.

Wil je dat ik ook een keertje bij jou langskom voor een workshop? Stuur mee een mailtje en dan stuur ik je alle info en plannen we samen een datum in!

 

Als je het leuk vindt om meer te zien van het materiaal Jemonite en wat ik ermee maak, dan zou ik zeker mijn sociale kanalen in de gaten houden (Facebook en Instagram).

Liefs, 

Pascale - Studio Fabrini

Terug naar blog