Terrazzo: wat is het?

Terrazzo: wat is het?

Je hebt vast wel eens gehoord van terrazzo, het prachtige gespikkelde materiaal dat op dit moment zo populair is in de wereld van interieurontwerp. Maar wat is terrazzo eigenlijk, waar komt het vandaan en wat maakt het zo bijzonder? In dit blog neem ik je mee in de geschiedenis, betekenis en de toepassing van handgemaakte terrazzo.

De herkomst en geschiedenis van terrazzo

Terrazzo is een tijdloos materiaal dat al eeuwen teruggaat en komt oorspronkelijk uit Italië. Het woord 'terrazzo' is afgeleid van het Italiaanse woord 'terra', wat aarde betekent. In het oude Rome werd het gebruikt als een duurzaam en praktisch vloermateriaal. In die tijd werden restjes marmer gemengd met cement om terrazzovloeren te creëren. Door deze techniek krijg je het kenmerkende gespikkelde uiterlijk waar terrazzo om bekend staat. De vloeren waren niet alleen duurzaam, ze zagen er ook chic uit, wat de aandacht trok van de rijken uit die tijd.
Nog wat meer geschiedenisfeitjes, want ook in de eeuwen daarna bleef terrazzo terugkomen. Tijdens de Renaissanceperiode in Italië diende het als een materiaal voor decoratieve vloeren in paleizen en kerken. En in de 18e eeuw ontwikkelde de techniek zich verder, en begon terrazzo aan zijn opmars in de moderne architectuur en interieurdesign.

Terrazzo in de moderne tijd: handgemaakte terrazzo

Vandaag de dag is terrazzo weer helemaal trendy, vooral handgemaakte terrazzo. En ik snap dat wel! Het unieke aan het materiaal is de mogelijkheid om verschillende kleuren en materialen te combineren, wat leidt tot eindeloze mogelijkheden voor in je interieur. Het gespikkelde uiterlijk is gewoon goed te combineren met allerlei verschillende interieurstijlen.
Een wat rustiger interieur geef je net wat meer pit door wat gespikkelde accessoires toe te voegen, zoals een klok, pot of mooie schaal. Of door juist alle kleuren uit je interieur samen te laten komen in de spikkels creëer je een eenheid en harmonie.

Terrazzo woonaccessoires: uniek en duurzaam

Als je van unieke woonaccessoires houdt, is handgemaakte terrazzo de perfecte keuze. Omdat elk item met de hand gegoten wordt, is geen enkel item hetzelfde. De losse spikkels of stukjes in de terrazzo verschillen van vorm en dat maakt het nu juist zo uniek.
Het materiaal is niet alleen prachtig, maar ook duurzaam. De handgemaakte stukken zijn ontworpen om lang mee te gaan, waardoor ze een slimme investering zijn voor iedereen die waarde hecht aan unieke en hoogwaardige interieurstukken.

Terrazzo en Studio Fabrini

Wat ik zo leuk vind aan het maken van producten van terrazzo is juist die uniekheid. Niet alleen in het combineren van verschillende kleuren, maar ook dat het patroon van de spikkels iedere keer anders is. Iedere keer als ik een product uit een mal haal, zie ik pas hoe het uiteindelijke product is geworden.
Inmiddels heb ik een diverse collectie van terrazzoproducten gemaakt, van klokken tot potten en schalen. Dus neem even een kijkje als je ook terrazzo in je interieur wilt verwerken. Ik heb een vaste set van kleurencombinaties op de webshop staan, maar uiteraard kan je altijd zelf een combinatie van kleuren aangeven. Stuur me dan een mailtje via info@studiofabrini.nl dan kunnen we samen kijken naar een ideale kleurencombinatie voor jouw interieur!

Als je het leuk vindt om meer te zien van het maakproces van terrazzo, dan zou ik zeker mijn sociale kanalen in de gaten houden (Facebook en Instagram). Daar deel ik video’s van het maken van de terrazzo’s, van de spikkels tot het gieten en schuren aan toe.

Liefs, 

Pascale - Studio Fabrini

Terug naar blog